Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας, λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1749. 

 

Οι απόφοιτοι της τάξεως του 1951 μαζί με αποφοίτους από άλλες τάξεις, ίδρυσαν το έτος 1976 τη «Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας» οι οποίοι με δικά τους έξοδα,  αγόρασαν και ανακαίνισαν το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα, στην οδό Ζαΐμη 19, στον Πειραιά.

Άνθρωποι  κάθε ηλικίας, Πλοίαρχοι όλων των τάξεων του Εμπορικού μας Ναυτικού, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, συμμετέχουν ενεργά σε μια πληθώρα δράσεων και δίκαια η Λέσχη Αποφοίτων της Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας, έχει χαρακτηριστεί ως η μοναδική ενεργή Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας. 

(Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. ΖΕΥΚΗΣ Αθανάσιος με τον κ. ΤΑΣΩΝΗ Νικόλαο, απόφοιτοι του 1963, στην τελετή υποδοχής των Α΄ετών σπουδαστών έτους 2017 και στα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας ‘’ Αθανάσιος &Γκίκας ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ’’ της Α.Ε.Ν. / Ύδρας)

Η σχέση της Ακαδημίας μας με τη Λέσχη στηριζόταν  πάντα στον αμοιβαίο σεβασμό και αγάπη.

 

Οι απόφοιτοί μας, έχοντας διαγράψει λαμπρή καριέρα στη θάλασσα, είναι οι δημιουργοί της πολύ καλής φήμης της Σχολής μας, η οποία διατηρείται, όσα χρόνια λειτουργεί. Έχοντας ταξιδέψει σε κάθε σημείο της υδρογείου, πολλές φορές κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καλούμενοι να περατώσουν επιτυχώς κάθε ταξίδι τους, έχουν μεταμορφωθεί σε αξιοθαύμαστη πηγή γνώσης και εμπειρίας, τις οποίες απλόχερα χαρίζουν στους σπουδαστές μας.  Και αυτό το κάνουν με δύο τρόπους: 

Υπό το συντονισμό του Προέδρου της Λέσχης, ομάδα ομιλητών, όλοι μέλη της, μεταβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς στην Ύδρα και παραδίδουν σεμινάρια (με θέματα που οι σπουδαστές ζητούν) σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Σπουδών, τα οποία δεν περιέχονται στη διδακτέα ύλη τους. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται μετά το πέρας της παράδοσης των μαθημάτων και στη συνέχεια αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Λέσχης.   

Επίσης, από τη Λέσχη Αποφοίτων, δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές μας, να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις, γραπτώς, τηλεφωνικώς αλλά και στην ιστοσελίδα της,  τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όσο και κατά την εκτέλεση των ταξιδιών τους (ακόμη και μετά την αποφοίτησή τους) όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με οποιοδήποτε πρόβλημα, σχετικό με την εργασία τους και αναζητούν κάποια συμβουλή από έμπειρους ανθρώπους της θάλασσας.  

Εκτός των προαναφερομένων υπηρεσιών των μελών της Λέσχης μας, αξιοσημείωτη  είναι η ανελλιπής παρουσία τους, σε κάθε εκδήλωση της Ακαδημίας μας, όπως στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, στην τελετή υποδοχής των Α΄ετών σπουδαστών μας, στις εκδηλώσεις αποφοίτησης. Η  παρουσία τους αποτελεί άλλη μια απόδειξη της στενής σχέσης που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια με τη Σχολή μας και της αγάπης τους  προς τους σπουδαστές και το προσωπικό της. Από την πλευρά μας, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας προσφέρουν και κυρίως για την αγάπη τους,  φροντίζουμε συνεχώς, να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας των σπουδαστών  με τη Λέσχη, καθώς έτσι συνυφαίνεται η σοφία των παλαιοτέρων με το πάθος των νέων και συνεπώς  εξασφαλίζεται η επέκταση της φήμης της Ακαδημίας  μας σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.    

   (Φωτογραφία: Ομιλία του Προέδρου της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. ΖΕΥΚΗ Αθανασίου, στην τελετή υποδοχής των Α΄ετών σπουδαστών έτους 2017 και στα εγκαίνια της ανακαινισμένης αίθουσας ‘’ Αθανάσιος &Γκίκας ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ’’ της Α.Ε.Ν. / Ύδρας)

(Χαιρετισμός του Προέδρου της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. ΖΕΥΚΗ Αθανασίου, στη συναυλία για την αποφοίτηση των τεταρτοετών σπουδαστών μας  ‘’Ο Σταυρός του Νότου’’ με τον Χρήστο Θηβαίο και τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο την 01-6-2017 στην Ύδρα)

(Φωτογραφίες από τη συναυλία για την αποφοίτηση των τεταρτοετών σπουδαστών μας την    01-6-2018 ‘’Άντε να λύσουμε’’ με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην Ύδρα. Στην αριστερή φωτογραφία ο  Πρόεδρος της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας κ. ΖΕΥΚΗΣ Αθανάσιος και ο Επίτιμος Πρόεδρός της κ. ΤΣΙΓΚΑΡΗΣ Ευάγγελος, συνομιλούν με τον Υπουργό κ. ΔΡΙΤΣΑ Θεόδωρο πριν  την έναρξη της συναυλίας και λίγο μετά, στη δεξιά φωτογραφία, ο Πρόεδρος της Λέσχης απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό)